Strandok

Catania nem egy tipikus tengerparti nyaralóhely, de természetesen van strandja és a környékén is számtalan lehetőség kínálozik, hogy fürödjünk a tengerben.

Két strand van, ami nagyon közel van a városhoz. Az egyik a várostól délre fekszik, homokos városi tengerpart, a Playa. Itt van belépő, 3-5 euró, de ezért cserében kapunk napernyőt, napágyat, van zuhanyozási lehetőség és mosdók is. A strand területén vannak természetesen bárok, éttermek, részt vehetünk aqua aerobikon is. Nagyon sok kisgyermekes család látogatja ezt a partszakaszt. Megoszlik a turisták véleménye erről a strandról, sokak szerint túlzsúfolt. Itt szinte mindig fúj a szél, pont ezért az egyik részét a szörfösök számára jelölték ki.

Catania tengerpart

Catania tengerpart – Fotó: Pixabay

A kilátás egyébként csodálatos a több kilométer hosszú Playáról, nyugaton Catania kikötőjét vehetjük szemügyre hatalamas hajóival és óriásdaruival. Az Etnára is lélegzetelállító kilátás nyílik innen, szinte tetőtől talpig láthatjuk. A Fontanarossa repülőtér a strand mögött húzódik, így nagy repülőforgalomra is számíthatunk. Az biztos, hogy a környéken nem ez a legnyugodtabb és legcsendesebb strand. A délutáni órákban a legkellemesebb a tengerpart, amikor sokan már hazafelé indulnak és a nap sem égeti a bőrünket.

A Playán lehet úgynevezett strandkabinokat (cabina) is bérelni, amiket a nagy olasz családok előszeretettel látogatnak főszezonban. Ekkor a családok mindenféle étellel és itallal – és sok-sok kisgyerekkel – kivonulnak, kártyáznak, fürödnek és élvezik a dolce vitát.

A Playának van néhány szabadstrandja is, de sajnos ezek nagyon szemetesek, tehát ha lehet, akkor inkább a fizetősre menjünk, hogy ne érjen minket csalódás.

Acicastello: északabbra Cataniától vulkanikus sziklákkal tarkított tengerpartokra látogathatunk. Ezek közül az egyik Acicastello (9 km-re fekszik a várostól), ami elsősorban az 1076-ban épült normann kastélyáról híres, ezt mindenképpen érdemes meglátogatnunk (3 euró a belépő). Ha kedvünk tartja már itt is megmártózhatunk tengerben. A kastélytól lépcső vezet le a partra; semmiképpen se felejtsünk el búvárszemüveget hozni magunkkal, mert itt igencsak sok látnivaló akad a tengerben.

Catania partjai

Catania partjai – Fotó: Pixabay

Aci Trezza (11 km-re fekszik Cataniától): egy helyes kis halászfalu, ami a Marine Riserva dei Ciclopi természetvédelmi területen fekszik. Aki tiszta és nyugalmas tengerparti környezetre vágyik, azt itt mind megtalálja. Lehet búvárkodni és természetesen úszni is. Ráadásul itt található a Faraglioni, ami nem más, mint három tengerből kiálló szikla, sok turista e festői látvány miatt keresi fel ezt a különleges tengerpartot.

Természetesen itt is vannak éttermek, bárok és szórakozóhelyek, unatkozni biztosan nem fogunk. Giovanni Verga híres regénye A Malavoglia család is itt játszódik, ami egy halászcsalád életét mutatja be.

Capo Mulini (14 km-re fekszik Cataniától): ha egy kitűnő halebédet vagy halvacsorát szeretnénk elkölteni, akkor ez a legtökéletesebb hely, hiszen számos jó étteremmel büszkélkedhet ez a festői kis halászfalu. Ezek közül az egyik legnépszerűbb hely az il Porticciol, mindenképpen érdemes kipróbálni.

Csupán néhány házból, egy kellemes kis kikötőből és egy homokos tengerpartból áll Capo Mulini. A tenger kristálytiszta itt és a partról csodálatos látványt nyújtanak a Ciclopi- és a Lachea-szigetek.

Santa Maria la Scala és Mulino Beach (20 km-re Cataniától): kis szicíliai halászfalu tengerpartját fekete sziklák borítják. Nem messze található innen a Grotta delle Palombe, ahol Acis és Galatea találkozott.  Spiaggia del Mulino strandja is a közelben fekszik, ahol kristálytiszta a víz, a köves tengerpart viszont nehezen megközelíthető.

Santa Tecla (26,5 km Cataniától): Catania különleges láva szikláján – Timpa – fekvő tengerparti falu, melynek van egy kis eldugott, de szép strandja is.

Pozzillo (25,9 km Cataniától): Pozzillo szintén egy kis halászfalu, amelyet citrusligetek vesznek körül. A parton természetesen itt is megtalálhatóak a vulkáni sziklák és a tiszta tengervízben lehet búvárkodni. Ezen a strandon tökéletesen ki lehet kapcsolódni, mert még főszezonban sem zsúfolt.

Marina di Cottone: (41 km-re Cataniától) ahhoz, hogy ezt a strandot meglátogassuk egy kicsit hosszabb utat kell megtennünk. Ez egyike Szicília Kék Zászlós strandjainak. Szép tengerpart, érdemes ezt a helyet is felkeresnünk.

Oasi del Simeto: Cataniától 17 km-re található ez a homokos strand, ami egy természetvédelmi terület része. Ingyenes és sokkal nyugodtabb hely, mint például a Playa. Bár autóznunk kell, hogy eljussunk ide és nem is könnyű megtalálni, de mindenképpen megéri a fáradságot. Cataniából induljunk el az SS114-es jelzésű úton Siracusa irányába és a Ponte Primosole hídnál térjünk le róla. Darvak, gólyák és más madarak költőhelye a tengerpart.

Catania - Szicília

Catania – Szicília – Fotó: Pixabay

Kirándulás és autós túra Szicíliában

Szicíliai útikalauz egyéni utazóknak. Töltse le az útikalauzt, mert a szicíliai utazásához még több ötletet fog kapni!

Adja meg az E-mail címét és keresztnevét majd kattintson a 'Letöltöm!' gombra, hogy elküldhessük Önnek az útikalauzt és a két hetente megjelenő ingyenes hírlevelünket!

Köszönjük! "A kirándulás és autós túra" letöltési tudnivalóit elküldtük a megadott emailcímre.

FONTOS! Az emailt a tartalom szolgáltatójától az AutóbérlésOnline.hu emailcíméről fogja megkapni.