Időjárás

Catania időjárása mediterrán, amit hosszú és nagyon száraz nyarak jellemeznek; itt a legforróbb a nyár egész Olaszországban. A hőmérő higanyszála 40°C-os hőmérsékletre is könnyedén felkúszik. Néha elérheti akár a 45°C-ot is. A telek enyhék (akár 20°C is) és csapadékosak, a legtöbb eső október és március között hull; míg késő tavasz és a nyár szinte csapadékmentes, akár 3-4 hónap is eltelik egy zápor nélkül.

Catania időjárása

Catania időjárása – Fotó: Pixabay

Átlagosan 500mm csapadék hull egy év leforgása alatt, de természetesen ez alól vannak kivételek – volt már olyan év, ami csapadékosabb volt, ekkor 1500mm eső esett. Az is előfordult, hogy csak 250mm.

Télen az éjszakai hőmérséklet akár 0°C is lehet, de ez elég ritka. Még 10°C alá is ritkán süllyed a hőmérséklet. Hóesés csak az Etnán fordulhat elő, de az is nagyon ritka. Legutóbb erre 1988 decemberében volt példa.

Napsütésből itt egyáltalán nincs hiány, hiszen évente 2492 órát süt a nap. Ez az egyik oka, hogy olyan sok turista látogatja évente ezt a csodálatos várost.

A következőképpen alakulnak a minimum és a maximum átlaghőmérsékletek Cataniában: 11°C a legalacsonyabb és 23°C a legmagasabb. A legmelegebb hónap augusztus (32°C), a leghidegebb pedig február (5°C).

Catania környéki kirándulás

Catania környéki kirándulás – Fotó: Pixabay

Milyen ruhát érdemes magunkkal hozni, ha Cataniába utazunk?

Tavasz (április-május): Mérsékelt hőmérséklet jellemzi tavasszal Cataniát. A hőmérséklet 9°C és 22°C között van, a csapadék mennyisége 28mm. Átlaghőmérséklete 16°C. Ekkor még elkel a hosszú nadrág, könnyű pulóver és hosszú ujjú póló, kényelmes zárt cipő és egy nem túl meleg dzseki a hűvösebb estékre.

Nyár (június-szeptember): Cataniában a nyár meleg, különösen augusztusban, amikor a hőmérséklet elérheti a 32°C-ot is. Csapadék nem igazán hull a nyári hónapokban, maximum 16mm, június egyébként a legszárazabb hónap. A hőmérséklet 17-30°C között van. Könnyű, nyári ruhákat érdemes bepakolni a bőröndünkbe, naptej és a napszemüveg elengedhetetlen kellékei a szicíliai nyaralásnak.

Ősz (október-november): ekkor Cataniában is lecsökken a hőmérséklet és csapadék is több hull. Október a legcsapadékosabb hónap, átlagosan 107mm eső esik. A minimális  átlaghőmérséklet ekkor 11°C, míg a maximális 22°C. Érdemes esőkabátot vagy esernyőt magunkkal vinni, ha a téli hónapokban utazunk Szicíliába, de melegebb pulóver, nadrág, zárt cipő is elkel.

Tél (december-március): a tél Cataniában is hideg, az éjszakai hőmérséklet februárban akár 5°C is lehet és a csapadék mennyisége átlagosan 65mm. A hőmérséklet 6°C és 16°C között ingadozik, az átlaghőmérséklet 11°C. Meleg téli és vízhatlan ruhákat mindenképpen vigyünk magunkkal.Kirándulás és autós túra Szicíliában

Szicíliai útikalauz egyéni utazóknak. Töltse le az útikalauzt, mert a szicíliai utazásához még több ötletet fog kapni!

Adja meg az E-mail címét és keresztnevét majd kattintson a 'Letöltöm!' gombra, hogy elküldhessük Önnek az útikalauzt és a két hetente megjelenő ingyenes hírlevelünket!

Köszönjük! "A kirándulás és autós túra" letöltési tudnivalóit elküldtük a megadott emailcímre.

FONTOS! Az emailt a tartalom szolgáltatójától az AutóbérlésOnline.hu emailcíméről fogja megkapni.