Üzletek és vásárlás

Szicília nagyvárosaiban is megtalálhatóak a bevásárló központok, de nem ez a legjellemzőbb vásárlási forma Cataniában és máshol sem. A szicíliaik szeretik a kisebb üzleteket, kicsit olyan, mint nálunk otthon vidéken. Hentestől húst, kenyeret és péksüteményt a pékségből és így tovább.

A szupermarketek közük Szicíliában is megtalálható a SPAR, COOP és a SIDIS. Minden városban van piac is, ahol olcsón beszerezhetjük a helyi termékeket. A nagyobb szicíliai városokban pl. Palermo vagy Catania több piac megtalálható, ezek mindent árulnak a friss haltól, a húson át a gyümölcsökig, cipőkig és bizsukig.

Catania piac

Catania piac – Fotó: Pixabay

Ha piac, akkor mindenképpen érdemes megemlíteni a cataniai halpiacot (La Pescheria), ami egy fontos turistalátványosság. A legtöbben egyetértenek abban, hogy ez a legjobb piac egész Szicíliában. Érdemes már korán felkelni és kilátogatni, mert délben bezár.

Igazi szicíliai hangulat: halak minden mennyiségben, különös illatok (néha kicsit orrfacsaró szagok, főleg azoknak, akik nem szeretik a halat), az árusok lármája; igazi egzotikus kavalkád. A Piazza Duomo-tól közvetlenül jobbra található meg.

A másik híres piac Cataniában a La Fiera a Piazza Carlo Albertón, ami szintén délig tart nyitva és itt elsősorban friss gyümölcsöket árulnak, de vannak itt kávézók és snack bárok is. Vasárnap pedig a bolhapiacnak is otthont ad.

Halpiac Cataniában

Halpiac Cataniában – Fotó: Pixabay

A nyitvatartási idő egész Szicília területén változó és néha kicsit zavaró is lehet, ha gyorsan szeretnénk valamit megvenni, de semmi nincs nyitva délután 1 és 4-5 óra között. A kisebb üzletek általában reggel 8-9-től nyitva tartanak délig vagy délután 1-ig, ekkor szieszta következik és csak délután 4-5 között nyitnak ki újra. A szupermarketek természetesen egész nap nyitva tartanak, vasárnap a legtöbb üzlet zárva van. Az éttermek általában hétfőn vannak zárva.

Mit érdemes vásárolni Szicíliában?

Különböző szuvenírok között válogathatunk, csak győzze az ember pénztárcája. Szicíliában járva valószínűleg több várost is meglátogatunk, ha például elutazunk Caltagirone, Santo Stefano di Camastra és Sciacca városokba, akkor kitűnő minőségű kerámiákat szerezhetünk be. Nemcsak dísztárgyakat, hanem hasznos és ízléses konyhai eszközöket is, pl. tányérok, tálak, kanalak, vázák stb.. A szép színes – kicsit túldíszített, de egyedi – lovas kocsik is nagyon népszerűek a tursiták körében, na persze nem az igazit viszik haza emlékbe, hanem a modelleket.

A szicíliai bábok – marionettek – is nagyon kedves ajándékok lehetnek, viszont sajnos sok olcsó, tömeggyártott darab van belőlük, így kevésbé értékesek. Drágább, erdeti darabokra régiség boltokban bukkanhatunk, de ezek egy vagyonba is kerülhetnek.

Ha élelmiszert szeretnénk kóstolóba vinni, akkor gondoljunk a szárított paradicsomra, olíva olajra, a szicíliai pisztáciakrémre, borra, lekvárra, szárított fűszerekre, sajtokra és finom szalámikra.

Érdemes még azt is megjegyezni, hogy Szicília a női vásárlók paradicsoma, hiszen itt minden sarkon jobbnál-jobb cipőket és táskákat lehet kapni. Ha Enna városában járunk, akkor lefordulva az autópályáról (közvetlenül jobbra) egy nagyon jó outlet üzletközpontot találunk, ez a Sicilia Outlet Village. Egész évben 30%-70%-os árengedménnyel vásárolhatunk meg olyan dizájner márkákat mint, Calvin Klein, Bruno Magli, Lacoste, Pirelli, Gant, Coccinelle és Armani.

Itt megtalálható minden, helyes kisváros macskaköves utcákkal, parkokkal, helyi termékeket áruló üzletekkel és éttermekkel, koncertekkel és kulturális programokkal az egész család számára.

Jó tanács: ha Szicíliában vásárolunk mindig kérjünk számlát (ricevuta vagy scontrino), legyen szó piacról, étteremről és bárról. Pénzügyi rendőrség gyakran tart ellenőrzéseket és még a turistákat is megállíthatják. Ha nem tudjuk számlával bizonyítani a megvásárolt áru vagy szolgáltatás eredetét, akkor nagyon magas pénzbüntetésre számíthatunk. Ha utcai árustól hamis dolgokat vásárolunk, akkor mi és az árus is € 10.000 pénzbüntetésre számíthat.

Érdemes ezeket a dolgokat szem előtt tartanunk és akkor nem érnek kellemetlen meglepetések.

 

Catania zöldséges

Catania zöldséges – Fotó: Pixabay

Kirándulás és autós túra Szicíliában

Szicíliai útikalauz egyéni utazóknak. Töltse le az útikalauzt, mert a szicíliai utazásához még több ötletet fog kapni!

Adja meg az E-mail címét és keresztnevét majd kattintson a 'Letöltöm!' gombra, hogy elküldhessük Önnek az útikalauzt és a két hetente megjelenő ingyenes hírlevelünket!

Köszönjük! "A kirándulás és autós túra" letöltési tudnivalóit elküldtük a megadott emailcímre.

FONTOS! Az emailt a tartalom szolgáltatójától az AutóbérlésOnline.hu emailcíméről fogja megkapni.